Skoči na glavno vsebino

PRAGA MALO DRUGAČE

Učenci Osnovne šole Šempas smo se odzvali povabilu Češko-slovenskega društva v Pragi, ki je v petek, 9. 6. 2023, organiziralo kulturni dogodek za slovenske otroke skupaj s slovenskim Veleposlaništvom RS in Društvom Jožeta Plečnika. Promovirali smo slovensko kulturo preko glasbene in literarne umetnosti. V kulturnem programu smo zapeli pevci mladinskega pevskega zbora Osnovne šole Šempas. Za glasbeno spremljavo je poskrbel pianist Blaž Pahor, kitaristka Vanesa Košuta, harmonikar Tobija Klajnšček, na tolkalih pa Miha Tribušon.
Svoj nastop pa smo medgeneracijsko nadgradili z Vokalno skupino Chorus 97 iz Mirna, ki jo vokalno usmerja umetniški vodja Vladimir Čadež. Tokrat je bilo vodenje zaupano korepetitorki Ani Zalar. Na ambasadi je Neža Vetrih otrokom prebrala pravljico Zajčkovo bivališče goriške ustvarjalke Tanje Badalič in s svojo milino naravnost očarala otroke.
V soboto, 10. 6. 2023, smo na festivalu ambasad skupaj s člani vokalne skupine Chorus 97 predstavili slovensko zborovsko glasbo. Med bivanjem v Pragi smo si ogledali znamenitosti, kot so Karlov most, Hradčani, osrednji trg z astronomsko uro, židovsko četrt. Seveda se nismo mogli upreti privlačni sladici trdelnik. V nedeljo smo se odpravili proti domu in si na poti ogledali srednjeveško mestece Češki Krumlov ter grad Hluboka. 
Gostovanja v Pragi so se udeležili tudi učenci, ki obiskujejo izbirni predmet raziskovanje domačega kraja, ki so na poti predstavljali znamenitosti, ki smo si jih ogledali.
Neizmerno smo hvaležni naši ravnateljici Zarji Hönn Marc ter mentoricama Mojci Maver Podbersič in Patriciji Pregrad, ki so nam omogočile to nepozabno doživetje.
Sklenili smo, da bomo medgeneracijsko sodelovanje z vokalno skupino Chorus 97 nadaljevali tudi naslednje leto.

Lana, Iza in Neža

20230609_095255

Slika 1 of 94

Related Images:

(Skupno 666 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost