Skoči na glavno vsebino

40. OBLETNICA ŠOLE – 40 LET PUŠČAMO SLED
V sredo, 14. 10. 2020, smo v okviru kulturnega dneva obeležili 40. obletnico šole.
Jubilej priča o zavedanju mnogih generacij pred nami, da je temelj za napredek domačega kraja šola, hram učenosti. Pred štirimi desetletji se je uresničil sen krajanov Šempasa, Ozeljana, Šmihela, Oseka in Vitovelj, saj so otroci vstopili v prvi vrtec v tem šolskem okolišu, učenci pa v novo, moderno šolo.
S pripravami na 40. obletnico smo začeli že ob koncu šolskega leta 2018/2019. Na uvodnem sestanku smo določili tudi datum osrednje prireditve – sreda, 20. maj 2020. Zaradi koronavirusa smo izid rokovnika, osrednjo in spremljevalni prireditvi prestavili v september in oktober v tem šolskem letu – v upanju, da bomo izpeljali vse zastavljene stvari in da ne bo novega vala epidemije.
Rokovnik je izšel pred začetkom tega šolskega leta, izpeljali smo tudi spremljevalni prireditvi: predavanje akademskega kiparja Marka Pogačnika in slovesnost ob odkritju spomenika osamosvojitvi Slovenije, ki sta ga Marko in Marika Pogačnik poklonila šoli ter likovni ex-tempore, ki je tokrat potekal le za učence naše šole pri Pogačnikih. Osrednjo prireditev smo prijavili na NIJZ in izpeljali tehniški dan, na katerem so učenci pripravljali izdelke za bazar.
Letos smo se morali že ničkolikokrat prilagoditi. Ravno v času, ko smo nameravali izpeljati še osrednjo prireditev, se je epidemiološka slika toliko poslabšala, da smo se kljub prejetemu pozitivnemu mnenju NIJZ odločili, da prireditev izpeljemo le za učence naše šole in nastopajoče otroke vrtca.
Zanimive, izvirne in uporabne izdelke, ki so nastali na tehniškem dnevu pa bomo ponudili na bazarjih ob raznih priložnostih tudi v prihodnje.
Ob obletnicah začnemo razmišljati, kaj vse se je v nekem desetletju naredilo ali spremenilo.
Če se ozrem nazaj, lahko rečem, da se je v širih desetletjih pri nas veliko naredilo.
Vsi moji predhodniki in tudi sama sem se trudila, da smo tako vrtec kot šolo zgledno vzdrževali, urejali, dograjevali, prilagajali času in potrebam – vse to z namenom, da bi se otroci, učenci in zaposleni tu dobro počutili in da bi lahko otroci in učenci v čim boljših pogojih pridobili čim boljšo osnovno izobrazbo, poleg nje pa v okviru razširjenega programa in v okviru ostalih stvari, ki jih ponujata šola in vrtec, razvijali svoja močna področja in se s pomočjo vrtca in šole kar najbolje pripravili na kasnejše življenje.
V vseh teh letih sta se vrtec in šola spreminjala s časom. Poudarek je bil na različnih stvareh – odvisno od interesov učencev, podpore učiteljev, možnosti in časa. Vsega naštetega ne bi dosegli brez odličnega dela učiteljev in ostalih zaposlenih, pridnih otrok in učencev, podpore staršev in dobrega sodelovanja z občino, krajevnimi skupnostmi, turističnimi društvi in ostalimi, ki so bili pripravljeni sodelovati s šolo.
Proti koncu zadnjega desetletja se je v svetu in pri nas večala osveščenost otrok, učencev, zaposlenih … Vedno bolj smo ugotavljali, da moramo Zemljo ohraniti tudi za naše zanamce. Začeli smo iskati rešitve, kaj lahko mi, v vrtcu in šoli naredimo za trajnostni razvoj. Trajnostni razvoj je bil tudi rdeča nit programa prireditve.
Na začetku prireditve so nas pozdravili učenci – z željami in pričakovanji, ki so jih izrekli učenci pred štiridesetimi leti – ob otvoritvi nove šole in vrtca v Šempasu. Večina se jih je v štiridesetih letih uresničila. Učenci razredne stopnje so predstavili svoje literarne prispevke, ki so nastali v okviru lanskoletnega šolskega natečaja, petošolci so se predstavili s plesno točko, učenci dramskega krožka pa z dramskim prizorčkom. Program sta popestrila dva zbora – vrtčevski in mladinski pevski zbor, ki ga je za klavirjem spremljala Ana Zalar. Prireditev sta povezovala devetošolca Karolina Obljubek in Aleksej Mavri.
Vsem nastopajočim in njihovim mentoricam se zahvaljujem za izpeljavo slavnostne prireditve ter obeh spremljevalnih prireditev. Hvala tudi gospe podžupanji Damjani Pavlica in prvemu ravnatelju šole Mirku Brulcu za pozdravne besede ter vsem sodelavkam in sodelavcem, ki so kakor koli pomagali pri prireditvi in ostalih dejavnostih, ki so bile povezane z obletnico ter donatorju. Še posebej se zahvaljujem Mateji Hočevar Gregorič za pomoč pri organizaciji prireditve in za potrpežljivo usklajevanje in spreminjanje veznega teksta, Ines Volk za pomoč pri organizaciji prireditve in pripravi učencev na nastop, Margeriti Blokar in Valentini Batič za pripravo učencev na plesno točko, Mojci Maver Podbersič, Tanji Rijavec in Tini Kovačič za pevske točke, Maji Vetrih Obljubek za sceno, Nataši Žorž, Nataši Dakskobler in Alenki Vižina pa za to, da so poskrbele, da je vsaj nekaj izdelkov s tehniškega dneva »našlo uporabnike«.
Obenem se zahvaljujem Liviji Komel Konjedic, Patriciji Pregrad, Mojci Maver Podbersič in Lilijani Zalesjak Gerlica za izpeljavo spremljevalnih prireditev ter Patriciji Pregrad, Mateji Hočevar Gregorič, Liviji Komel Konjedic in Mileni Černe za izdajo rokovnika.

Zarja Hönn Marc
ravnateljica OŠ Šempas

Related Images:

(Skupno 873 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost