Skoči na glavno vsebino
»Enkrat se je zgodilo. Ne bi se smelo zgoditi, a se je. Ne sme se znova zgoditi, a bi se lahko. Zato je izobraževanje o holokavstu temeljnega pomena.«
Göran Persson

Človeška zgodovina je prepolna zločinov, ki so jih zaradi koristoljubja, prevzetnosti ali neumnosti načrtovali, organizirali in zagrešili ljudje. Sebični interesi so povzročili uničenje celih plemen, kar nekajkrat pa so bili na robu uničenja/ izginotja tudi celi narodi. Na lestvici največjih zločinov te vrste, ki jih poznamo tudi pod imenom zločini proti človeštvu, vodi poskus uničenja judovskega naroda, zločin, ki se je pred približno sedmimi desetletji v človeško zgodovino vpisal pod imenom holokavst.

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta smo obeležili tudi na naši šoli. Učenci devetih razredov, ki so imeli pouk v šoli, so skozi pričevanja preživelih taboriščnikov izdelali plakat Življenje v nemških taboriščih. Preostali čas smo namenili pogovoru o nevarnostih rasizma in nestrpnosti ter o pomenu vključenosti in spoštovanja vseh ljudi, ne glede na njihovo raso, invalidnost, spolno usmerjenost ali versko prepričanje. Plakate smo postavili v vetrino pred knjižnico. Tako si jih lahko ogledajo tudi ostali učenci naše šole.

Učenci, ki so se takrat šolali na daljavo, pa so si ogledali film Tri obljube, ki prikazuje, kako je slovenski župnik Andrej Tumpej rešil življenje Antoniji Kalef in njenima hčerkama Matildi in Raheli. Učenci so spoznali, da so v času najhujšega genocida posamezniki, ki so jih vodili plemenitost, humanost in osebni pogum, poskušali nesebično pomagati preganjanim Judom, pri čemer so tvegali tudi svoja življenja.

Dejavnosti so potekale v okviru projekta Krokus, čigar namen je predstavitev holokavsta mladim ljudem in dvig ozaveščenosti o nevarnostih rasizma in nestrpnosti.

Related Images:

(Skupno 73 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost